Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

www.belje.hr/turizam

Belje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Omeđena moćnim rijekama Dunavom i Dravom te mađarskom granicom na sjeveru, moćna, plodna i fantastična Baranja raširenih ruku dočekuje sve putnike koji žele bolje upoznati njezina bogatstva. Njeno mađarsko ime „Boranya“ znači majka vina, a upravo su vrhunska vina i dobra hrana, garnirana bajkovitim krajolicima i gostoljubivim domaćinima, ono najbolje što ova regija ima za ponuditi.

Upoznajte fantastičnu Baranju kroz jedinstvenu turističku ponudu Belja!

VINSKA CESTA, VINOGRADI I VIDIKOVAC

Priča o beljskim vinima počinje na 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu, kroz čije najljepše pejzaže vijuga gotovo 8 km duga vinska cesta. Na posebnoj vinogradarskoj poziciji na lokaciji Karanačko brdo smješten je Vidikovac.

Okružen milijunima čokota vinove loze Vidikovac je pravo  mjesto za predah i uživanje u pogledu na nepregledne hektare vinograda, pejzaže hrvatskoga Podunavlja i grad Osijek.

VINARIJA

Jedna od najsuvremenijih vinarija u regiji smještena je u centru vinograda čime je omogućen brzi transport grožđa tijekom berbe sa svih vinogradarskih lokacija. S ukupnim kapacitetom 8 milijuna litara vina, smještenih u gotovo 250 inox spremnika, vinarija je posebna turistička atrakcija koju je moguće obići uz prethodnu najavu.

Obilazak nove vinarije kreće prezentacijom u vinskom salonu nakon čega slijedi šetnja do vinarije u kojoj se spajaju ručna berba i najmodernija svjetska tehnologija i nastaju Vina Belje.

VINSKI PODRUM

Podrum Belje, ukopan je u brijeg još prije 5 stoljeća, u centru baranjskog mjesta Kneževi Vinogradi. Ovo fantastično zdanje iza svojih teških vrata skriva tri etaže dugačkih hodnika ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta.

Beljski podrum najveći je i najimpozantniji vinski podrum u Baranji, ali i u cijeloj regiji u kojoj se vinski podrumi nazivaju gatori. Obilasci podruma uz stručno vodstvo organizirani su svakog sata kako za organizirane grupe tako i za individualne goste.

KUŠAONICA, VINOTEKA I SUVENIRNICA

Vino se najbolje upoznaje kroz kušanje. Pravo mjesto za upoznavanje najboljih vina iz beljskog podruma je prostor kušaonice uređen u tradicionalnom baranjskom etno stilu u kojem možete odabrati kušanja pojedinačnih vina ili vođena kušanja nekoliko vrsta vina prema donjoj ponudi.  Želite li okuse Baranje ponijeti kući, u bogatoj ponudi vinoteke i suvenirnice nalazi se veliki izbor vina, Baranjski kulen sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, suhomesnate delicije Belja i  brojni baranjski suveniri.

AGRO PROGRAMI

U Belju možete vidjeti i doživjeti gdje nastaje domaća hrana. Najavljene turističke grupe mogu posjetiti farmu Topolik, koja je najsuvremenija farma muznih krava u regiji s 6 robota za mužnju, i farmu Mitrovac, najveću farmu muznih krava u Hrvatskoj. Na lokaciji Mitrovac moguće je posjetiti i bioplinsko postrojenje te pogledati staklenik za proizvodnju domaće rajčice. U ponudi je i posjeta farmama tovne junadi na kojima uzgajamo bikove koji teže i preko 800 kilograma.

U eko-centru U skladu s prirodom u Kopačkom ritu čuvamo autohtonu pasminu Slavonsko –srijemskog Podolca, a uz njih ćete uživati i u pogledu na veliko stado Hereforda na nepreglednim pašnjacima. Tijekom ljeta gosti mogu posjetiti žetvu u Belju, a u ranu jesen sudjelovati u berbi grožđa u beljskim vinogradima.

Vinarija i podrum Vina Belje
Šandora Petefija 2
Kneževi Vinogradi

tel: +385 91 1790881

e-mail: turizam@belje.hr

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do subote
09:00h do 16:00h

Izdvojena ponuda Baranje

kist3