Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gastronomija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Panonska ravnica ima jedinstvene kulinarske potencijale. Plodna zemlja i pogodna klima za uzgoj gotovo svih vrsta poljoprivrednih kultura, bavljenje stočarstvom, ribogojstvom i lovom u spoju s maštovitim kulinarskim umijećima domaćina pred vas će na stol prostrijeti brojne delicije u bogatoj gastronomskoj tradiciji.

Spoj austrougarskih, orijentalnih i autohtonih hrvatskih gastronomskih stvorio je prepoznatljivu slavonsku kuhinju utemeljenu na vrhunskim namirnicama.

Kuhanje na otvorenome, pod vedrim nebom i danas je omiljena slavonska priprema u koju su ugrađeni strast, emocije i velike količine nostalgije. Okupljanje oko vatre uz kotliće, roštilje i ražnjeve, na obalama Drave i Dunava, u močvarama Baranje, uz violine i tambure ugođaj je nesvakidašnje snage.

Najpoznatije gastronomske zvijezde odreda su majstori jela iz kotlića: ribljih i mesnih paprikaša, jela s ražnja svih veličina, od malih rašlji na kojima se uz žar peče šaran, do onih majestetičnih, na kojima se kroz cijelu noć vrte volovi. Slavonija je zemlja izobilja i gostoprimstva, a takva im je i gastronomija.

Bogatoj tradiciji, svjedoče specijaliteti poput čobanca, ribljeg paprikaša, šunke, kulena i kulenove seke, salenjaka pripremljenih na tradicionalan način, pite savijače punjene jabukama i orasima,.. Uz te ukusne specijalitete savršeno odgovaraju neka od poznatih slavonskih vina kao što su iločki traminac, kutjevački rizling i graševina.

Još novosti..