Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

OTOVORENA „KUĆA TAMBURE – SLAVONSKA NOTNA BAJKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Slavonski Brod

Galerija umjetnina bogatija je za još jedan interpretacijski centar, „Kuću tambure – slavonsku notnu bajku“. Ova jedinstvena kulturna atrakcija otvorila je svoja vrata 12. travnja 2024. godine i time obogatila turističku i kulturnu ponudu grada. Svečanost je otvorio gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, a prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa svojom uvaženom pratnjom.

Program su upriličili učenici Glazbene škole Slavonski Brod, student tambure Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, članovi Folklornog ansambla Broda i Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ te svjetski poznat duo Hojsak & Novosel. Tin Andonovski, vizualni umjetnik iz Valpova, u majstorskoj radionici Kuće tambure predstavio je svoj  autorski projekt „Budi i ti majstor tambure na jedan dan”, zabavno- edukativnu radionicu izrade modela tambure po uzoru na Picassovu gitaru.

„Kuća tambure – slavonska notna bajka“ središte je posvećeno tamburi, instrumentu koji je duboko ukorijenjen u slavonsku tradiciju i identitet. Cilj nije samo očuvanje glazbenog stvaralaštva, već i promocija tambure kao simbola regije te stvaranje inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja. Interpretacijski centar “Kuća tambure – slavonska notna bajka” omogućava posjetiteljima da urone u svijet koji odražava dušu ove regije, gdje svaki eksponat ima svoju priču.

U stalnom je postavu, bogatom multimedijalnim i interaktivnim sadržajem, tambura predstavljena ne samo kao tradicijsko, nego i kao umjetničko glazbalo koje je u novije vrijeme dosegnulo nekada nezamislive visine. Na stalnom postavu „Kuće tambure“ radili su ravnateljica Galerije umjetnina Romana Tekić, djelatnici Glazbene škole – Gorana Jagarinec i Dalibor Timarac te ravnateljica Glazbene škole, Mirela Jagodić, dok je skladatelj Davor Bobić ambijentalnoj dvorani Kući tambure ustupio svoju Vinsku simfoniju „Enjingi” za tamburašku filharmoniju.  Uz povijesni pregled razvoja tambure na našim prostorima, u vitrinama su izložene tambure Farkaševog i Jankovićevog te kvartnih G i A-sustava, brojne orkestralne partiture, literatura za tamburu u osnovnim i srednjim školama te u visokom školstvu, te tradicijski slavonski predmeti.

„Kuća tambure – slavonska notna bajka“ otvorena je za sve posjetitelje od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

Još novosti..