Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Šokačko sijelo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Županja

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture Županjskog kraja. Već 49. godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno – umjetničkih društava prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, kazališne predstave i izložbe, večeri folklora i poezije, te izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji „Šokački cvit“ a sve u iščekivanju mimohoda konjanika i u svečano ruho urešenih konjskih zaprega, te velike i vesele pokladne povorke ulicama grada. Tradicijski uređene kočije i konji, u narodne nošnje odjeveni kočijaši i njihova pratnja – uvijek su velika atrakcija za sve dobrodošle goste. „Šokačko sijelo“ uvijek završava utorkom „Seljačkom zabavom“ pred korizmenu čistu srijedu ili Pepelnicu, te na taj način označava početak korizme.

PRVO ŠOKAČKO SIJELO organizirano je 24. veljače 1968. g.

Tada su u dvorani kina “Kristal” u Županji nastupili KUD-ovi iz Babine Grede, Bošnjaka, Štitara i Županje. Program je tijekom idućih nekoliko godina obogaćivan te se od jednog dana trajanja Sijela išlo na tri, pet, deset, da bi se već 1975. godine u 22 dana Sijela održalo 18 raznih kulturno-zabavnih manifestacija. Namjera utemeljitelja “Šokačkog sijela” bila je građanima pružiti raznolike kulturne sadržaje. Program nije bio statičan, stalno se nadopunjavao i osmišljavao, kako novim sadržajima tako i novim dometima u kvaliteti viđenih i izvedenih programa. Sve je to dalo jedan stvaralački zamah ovoj manifestaciji i njenim sudionicima. 

Uz pokladne običaje, ova je manifestacija uvijek sadržavala i prezentaciju nekih drugih izvornih folklornih sadržaja, primjerice običaje kroz godinu i običaje koji prate čovjekov život. Na drugom Šokačkom sijelu 1969. godine po prvi put se birala najoriginalnija i najljepša muška i ženska narodna nošnja i ljepotica “Šokačkog sijela”. Na izborima je bilo nošnji starih i preko sto godina te prekrasnih djevojaka koje su privlačile pažnju svojom ljepotom i bogatom narodnom nošnjom. Uz ljepotu djevojke ocjenjivala se starost i očuvanost nošnje, kao i umijeće nošenja tog starog ruha izrađenog od svile, i urešenog šlingom, zlatovezom i raspletom. Skladnost nošnje, stasa, hoda i ljupkosti, način češljanja, ukrasa na glavi, rukama i vratu, te izbor čarapa i obuće također su važni elementi ocjenjivanja. Do sada se na izboru natjecalo više od tisuću djevojaka koje su pokazale dio svoje obiteljske povijesti i naše bogate kulturne baštine. Na trećem po redu Sijelu organizira se “Frolina večer” ili “Večer frole traktoriste“, koju je dugi niz godina organizirao i osmišljavao prof. Ivan Herman, poznati humorist, akademski slikar i pučki pisac.

Od sedamdesetih godina sadržaji Sijela upotpunjuju se i s različitim etnografskim, likovnim pa i gospodarskim izložbama, savjetovanjima, okruglim stolovima i promocijama knjiga. Od 1987. godine u program “Šokačkog sijela” ulazi “Večer uz tamburu“, prva takve vrste u Hrvatskoj. Županja kao kolijevka sviranja na tamburi na taj način dobiva priredbu na kojoj nastupaju poznati tamburaški sastavi ali i mali, školski sastavi, kao dokaz budućnosti sviranja tambure, te veliki tamburaški orkestri. Nakon osnivanja Konjogojske udruge Stari Graničari (1993.) “Pokladno jahanje” također postaje dio programa “Šokačkog sijela” u kojem sudjeluju jahači koji jašući uz pjesmu i pokladno raspoloženje ulicama grada Županje najavljuju početak Šokačkog sijela. Seljačka zabava, danas nezaobiilazni dio programa “Šokačkog sijela”, se u pokladno vrijeme održavala još početkom 20. stoljeća u prvom županjskom hotelu Weinberger. Njezina osobitost je u tome što se sve do današnjeg vremena zadržalo pravilo da se na zabavu dolazi u raznim vidovima tradicijske odjeće, organizira se natjecanje u krunjenju kukuruza i slično. 

Još novosti..