Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zalazak u vinogradu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Brodski Stupnik

Turistička zajednica Meridiana Slavonica u suradnji i prema ideji Marije Vukelić već 4. godinu za redom, 14. lipnja 2024. godine od 16:00 sati organizira Zalazak u vinogradu u Brodskom Stupniku.

Zalazak u vinogradu manifestacija je neobičnog sadržaja za ovaj kraj – hedonistička atmosfera ispijanja kvalitetnih lokalnih vina u romantičnom okruženju, usred vinograda, u popodnevnim satima kad se događa zalazak sunca za obronke. Atmosferu upotpunjuje glazbeni žanr s naglaskom na jazz (ove godine nastupa nam Lela Kaplowitz quintet) što se pokazalo kao odličan potez. Na manifestaciju dolazi sve više gostiju iz Osijeka, Zagreba, pa i susjednih država koji su željni dobre kapljice vina i opuštajuće atmosfere kakva u današnje vrijeme svima treba.

Osim hedonističke note u sklopu manifestacije se održava i edukativni dio – radionica o lokalnim vinima naziva „Vina Meridiane Slavonice – ponos našega kraja“ za koju se nerijetko traži mjesto više. Informacije o vinima mogu se pronaći i na štandovima gdje vinari osobno promoviraju svoje proizvode, a gdje se sklapaju i poslovne suradnje, što je glavni naglasak cijele organizacije.

Kako bi se gosti još malo zabavili organizira se nagradna igra „hvatanja“ najljepšeg zalaska sunca putem Facebook platforme. Zamisao je da se fotografira atmosfera, čaša vina, točenje vina i sl., a čija fotografija bude izabrana kao najljepša od strane žirija, autor fotografije dobiva prigodnu nagradu poput noćenja u jednom od objekata na području TZ.

Već ranije spomenuti edukativni dio od prošle godine je dobio još jedan prostor za upoznavanje s lokalnim vinima – radionica „Graševina na tračnicama“ koja se organizira u sklopu izletničkog vlaka od Zagreba do Brodskog Stupnika. Naime prošle godine se po prvi put organizirao prijevoz za sve koji iz Zagreba žele doći na Zalazak u vinogradu, kao i njihov sretan povratak. U vlaku se gosti upoznaju s graševinom na zabavni način, a osim navedenog, vlak ima još jednu prednost – sprječavanje vožnje vlastitim prijevoznim sredstvima pod utjecajem alkohola. Na taj način gosti se mogu u potpunosti opustiti i prepustiti degustaciji u nikad romantičnijoj atmosferi. Za one koji žele ostati i uživati u destinaciji tu su smještajni kapaciteti.

Osim gore navedenog, valja istaknuti organizaciju večere u restoranu hotela Stupnički dvori naziva „Okusi graničarskog Posavlja“, a koja se odvija nakon završetka nagradne igre. Pomno birani sljedovi sljubljuju se s vinima na najbolji mogući način te se gosti upoznavaju s eno/gastro ponudom ovoga kraja s naglaskom na lokalne namirnice, koje se između ostaloga mogu kušati i u obliku monoporcija u toku trajanja glavnog dijela manifestacije. Zaokružena priča promocije eno/gastro ponude na području TZ Meridiana Slavonica savršeno se uklopila u Zalazak u vinogradu.

Manifestacija je ovo koja raste iz godine u godinu, a svjedok tome je brončana povelja suncokreta ruralnog turizma u kategoriji Vinski turizam.

Još novosti..