Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

www.tzgsb.hr

Turistička zajednica područja “Slavonski Brod-Posavina”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Za razvoj grada Slavonskog Broda koji obuhvaća naselja Slavonski Brod, Brodski Varoš i Podvinje od presudnog je značaja uvijek bio strateški zemljopisni položaj uz autocestu i željezničku prugu – poveznice Europe s Istokom.

O dugoj povijesti i bogatoj tradiciji grada svjedoči originalna rimska diploma iz 71. godine s prvim zapisom antičkog imena Broda, a iz vremena Vojne krajine na granici austrijskog i turskog carstva – srednjovjekovna tvrđava Brod koju Austrija gradi 1715. Ukinućem Vojne granice 1871. Brod dobiva status grada srednjovjekovne arhitekture s palačama bogatih trgovaca i industrijalaca u stilu historicizma i secesije i Trgom Ivane Brlić-Mažuranić koji je površinom najveći gradski trg u Hrvatskoj.

Iako prvenstveno industrijski grad, Slavonski Brod je i poslovno središte te mjesto održavanja brojnih poslovnih skupova. Turistima su na raspolaganju i brojne uslužne djelatnosti, dok, kad je o ugostiteljsko-turističkom sektoru riječ, treba izdvojiti tri hotela te veći broj pansiona, hostela, prenoćišta i ostalih vrsta smještajnih objekata, kao i veliki broj restorana. Izuzetno je razvijena i trgovačka djelatnost pa gradski trgovački centri u kontinuitetu prihvaćaju organizirane skupine tzv. shopping turista iz bliže i dalje okolice.

U grad Slavonski Brod u velikom broju dolaze i sportaši te rekreativaci, i to u sportsko-rekreacijsku zonu Vijuš, u kojoj se nalazi Sportska dvorana “Vijuš“, Gradski bazeni te biciklističke i trim staze prema najdužoj hrvatskoj kontinentalnoj pješčanoj plaži – Poloju. U ovom dijelu grada smjestila se i jedinstvena Splavarska ulica, kao i 3 D slika sa savskim motivima, koju je na površini od 1.300 kvadratnih metara oslikao Brođanin Filip Mrvelj.

Grad je to u kojem je svoje najljepše pripovijetke za djecu napisala Ivana Brlić-Mažuranić, u kojem se školovao veliki hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović i u kojem je rođen proslavljeni nogometaš Mario Mandžukić, grad koji je 2009. godine u akciji “Zeleni cvijet“ Hrvatske turističke zajednice proglašen najuređenijim gradom kontinentalne Hrvatske u kategoriji “velikih gradova“.

Na kraju treba napomenuti i to da je Slavonski Brod sjedište turističke destinacije “Moja lijepa Slavonija kraj Save” u koju su umrežena 3 grada i 17 općina slavonske Posavine s područja Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, s tim da su ključni turistički proizvodi destinacije kultura i gastronomija te manifestacije koje se često održavaju uz samu obalu rijeke Save.

Riječ je o destinaciji koja je na turističkim tržištima pozicionirana i kroz specifičnu arhitekturu i način izgradnje kuća na čijim krovovima obitavaju rode pa se u tom smislu rado prisjećamo planetarno popularnih Malene i Klepetana čija se ljubav razvila u slavonskobrodskom naselju Brodski Varoš.

I na kraju ne treba zaboraviti na to da povijesni izvori kažu da kravata, kao univerzalni, svjetski prepoznatljiv simbol muškog odijevanja, potječe upravo s našeg područja pa se tako na zemljopisnoj karti nizozemskog kartografa s kraja 17. stoljeća područje Slavonskog Broda i okolice naziva “Cravaten Staat” i spominje u kontekstu rasporeda konjice i pješaštva Habsburške monarhije.

Pozivam Vas, dragi prijatelji, u naš lijepi grad. Uplovite u bajku, upoznajte ga pa ćete ga, vjerujte, i zavoljeti!

Mirko Duspara, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda

Turistička zajednica područja “Slavonski Brod-Posavina”

Trg pobjede 28/1, 35000 Slavonski Brod

+385 35 447 721

tzgslavonskibrod@gmail.com

www.tzgsb.hr

Slavonski Brod svibanj 2016. Montaza starih i novih fotografija korza. Photography by Danijel Soldo

Izdvojena ponuda Slavonije

kist3