Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

www.tz-zupanja.hr

Turistička zajednica grada Županje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grad Županja nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Slavoniji na istoku Hrvatske. Županja se na 88,94 kvadratna kilometra prostire pored rijeke Save i sjedište je Županjske Posavine kao mikroregije. Nalazi se na 80 m nadmorske visine. Zemljopisne koordinate: 45°07′ N i 18°70′ E.Stjecajem povijesnih okolnosti Županja je od davnina pa do današnjih dana gotovo uvijek imala ulogu pograničnog mjesta. Takav položaj uvelike je utjecao na njezin razvitak, ali i na nastanak specifičnih šokačkih i graničarskih običaja. Čvorište je glavnih cestovnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Pored Županje s jedne strane prolazi autocesta (A3) koja povezuje Europu i Bliski Istok, a s druge strane nalazi se cestovni most koji je ujedno i međunarodni granični prijelaz prema Bosni i Hercegovini.

Kako nekadašnji način života i šokački običaji ne bi bili sasvim zaboravljeni ljudi ovoga kraja odavno su se počeli okupljati u udruge, zadruge, kulturno-umjetnička društva… Tako se i danas organiziranjem različitih radionica, večeri folklora i poezije, izložbi, manifestacija, prezentacija, predavanja, seminara i raznih okupljanja nastoji sačuvati od zaborava i prenijeti s koljena na koljeno izvorni ples i pjesma, čijalo perja, pečenje rakije, izrada rukotvorina, šaranje tikvica, priprema tradicijskih jela i još mnogo toga.

Upravo ti naši običaji, gostoljubivost, pjesma, tamburica, rakija i kulin dio su kulturnog naslijeđa Slavonije i Šokadije. To je ono po čemu nas posjetitelji pamte, što nas čini posebnima i drukčijima, zbog čega nam se svi vraćaju. To je priča koju danas možemo i moramo znati ponuditi posjetiteljima.

Turistička zajednica grada Županje

Veliki kraj 66, 32270 Županja
+385 (0)32 830 299
tz-zupanja@vk.t-com.hr
www.tz-zupanja.hr

Izdvojena ponuda Srijema

kist3