Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vodotoranj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vodotoranj je izgrađen 1968. godine a služio je za spremanje i pričuvu vode u sklopu vodovodne mreže. S visinom od 50,33 metara i vodospremnikom od 2200 m bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi.

Godine 1991. dolazi do otvorenog napada Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar i Hrvatsku.

Stijeg na vukovarskom Vodotornju za vrijeme opsade grada bio je najčešća meta agresora, ali je svakog jutra ponosno vijorio zahvaljujući hrvatskim  braniteljima Ivici Ivaniki i Hrvoju Džalti. Oni su,  pod okriljem noći, iznova podizali stijeg pružajući Vukovarcima nadu i znak da obrana grada još nije popustila. Vodotoranj je u Domovinskom ratu pretrpio 640 izravnih pogodaka od strane velikosrpskog agresora, ali unatoč tome ostao je uspravan i time postao simbol stradanja, otpora, ali i zajedništva.

Inicijativom grada Vukovara i Ureda gradonačelnika, 2016. godine pokrenuta je donatorska akcija „Vukovarski vodotoranj- simbol hrvatskog zajedništva“ za obnovu i konzervaciju Vodotornja u kojoj je sudjelovalo preko 5000 fizičkih osoba, preko 1000 pravnih osoba, veliki broj gradova i općina iz Hrvatske te ukupno 17 zemalja. Ukupno upisanih donatora je 6989 no prikupljene su i anonimne donacije putem telefonskih poziva.

Danas je  Vodotoranj memorijalno spomenik zaštićen i kao kulturno dobro. Vukovarski Vodotoranj svjedok je vremena koji svojim ranama pokazuje žrtvu i težak put svih branitelja koji su se borili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku te time opravdano nosi naziv simbola hrvatskoga zajedništva.

Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o.za upravljanje memorijalnim spomen – obilježjem Domovinskog rata

Ulica bana Josipa Jelačića 3, 32000 Vukovar

info@vukovarskivodotoranj.hr

GALERIJA SLIKA :

Izdvojena ponuda Srijema

kist3